Volgende zaterdagcursus


Volgende seminarie

SCFA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Levenslessen van Spinoza

De zeventiende eeuwse filosoof Spinoza heeft inspirerende  levenslessen geformuleerd.  Zijn 'Ethica' is er op gericht om mensen zelf te laten ontdekken hoe ze vrij kunnen zijn. Spinoza's wijsheid is open en bevordert de vrijheid. De filosoof verafschuwt mensen die anderen vertellen hoe ze moeten leven. Dit is de kern van zijn kritiek op de theologen en de moraalfilosofen van zijn tijd. Daarbij speelt leven volgens de rede een belangrijke rol, al beseft Spinoza hoe moeilijk dat kan zijn.  

In deze lezing overloopt Tinneke Beeckman enkele levenslessen die Spinoza's filosofie te bieden heeft.

prof.dr. Tinneke Beeckman

Tinneke Beeckman studeerde moraalwetenschappen en filosofie aan de VUB en de ULB. Ze is doctor in de moraalwetenschappen.

In 2012 verscheen 'Door Spinoza's lens' (Pelckmans/Klement, vijfde druk 2016/Polis). Dit boek werd bekroond met de Liberales-prijs. Het boek 'Macht en Onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting' verscheen in 2015, en was genomineerd voor de Socrates Wisselbeker 2015.

Tinneke Beeckman is columniste voor De Standaard

Inschrijven voor 2018
SCFA op Facebook

Column

MA Els Janssens

In memoriam Ulrich Libbrecht

Els Janssens MA

Op 15 mei 2017 overleed op 88-jarige leeftijd prof.em.dr. Ulrich Libbrecht. Hij was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Na zijn emer ...


dr. Koenraad Elst

Moeder waarom sterven wij?

19 MEI 2017 Koenraad Elst (www.doorbraak.be)

Wegwijzer Ulrich Libbrecht

Op 10 juli 2008, toen Ulrich Libbrecht, mijn vereerde promotor in Sinologie, zijn ...