Volgende zaterdagcursus


Volgende seminarie

SCFA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Goeroes en charisma

Het riskante pad van leraar en leerling

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw heeft een golf van goeroes uit India, Tibet en Japan het Westen overspoeld, om ons westerlingen op het pad naar verlichting te begeleiden. Maar dit pad naar verlichting is uitermate riskant gebleken, gelet op de vele schandalen – machtsmisbruik, hypocrisie, seks en geweld – die zich rondom dergelijke goeroes hebben afgespeeld. Is de charismatische goeroe een bevrijder of een rattenvanger van Hamelen? In deze lezing gaat filosoof, psycholoog en ervaringsdeskundige André van der Braak in op de gevaarlijke aspecten in de relatie tussen de goeroe en zijn leerlingen. Aan de hand van Socrates en Nietzsche, twee charismatische westerse filosofen, maakt hij een onderscheid tussen gezonde en ongezonde goeroes. Maar ook voor de leerling bestaan er gezonde en ongezonde vormen van volgelingschap: de opvattingen van psycho-analyticus Heinz Kohut maken duidelijk dat ‘idealisering’ zowel een pathologische als een constructieve rol kan spelen.

prof.dr. André van der Braak

André van der Braak is hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is tevens geautoriseerd zenleraar in de traditie van Maha Karuna Chan, o.l.v. Ton Lathouwers.

Inschrijven voor 2018
SCFA op Facebook

Column

MA Els Janssens

In memoriam Ulrich Libbrecht

Els Janssens MA

Op 15 mei 2017 overleed op 88-jarige leeftijd prof.em.dr. Ulrich Libbrecht. Hij was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Na zijn emer ...


dr. Koenraad Elst

Moeder waarom sterven wij?

19 MEI 2017 Koenraad Elst (www.doorbraak.be)

Wegwijzer Ulrich Libbrecht

Op 10 juli 2008, toen Ulrich Libbrecht, mijn vereerde promotor in Sinologie, zijn ...