Volgende zaterdagcursus


Volgende seminarie

SCFA nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!

Boeddhisme en moderniteit

Volgens velen is tegenwoordig, dankzij de ontmoeting van het Aziatische boeddhisme met het westerse denken, naast de drie traditionele boeddhistische voertuigen (theravada, mahayana en vajrayana), een modern boeddhisme voertuig aan het ontstaan dat ook wel wordt aangeduid als navayana: het nieuwe voertuig.
Voor denkers als Thich Nhat Hanh en Bernie Glassman kenmerkt dit moderne boeddhistische voertuig zich vooral door maatschappelijke betrokkenheid (socially engaged buddhism). Anderen, zoals Stephen Batchelor, bepleiten een westers boeddhisme zonder de doctrines van karma en wedergeboorte. In het moderne China wordt het nieuwe boeddhisme vooral als een humanistisch boeddhisme gezien.

Prof. dr. André van der Braak behandelt in deze lezing de verschillende opvattingen over dit modern boeddhisme en gaat in op de vraag: wat heeft het modern boeddhisme ons te bieden?

prof.dr. André van der Braak

André van der Braak is hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is tevens geautoriseerd zenleraar in de traditie van Maha Karuna Chan, o.l.v. Ton Lathouwers.

Inschrijven voor 2018
SCFA op Facebook

Column

MA Els Janssens

In memoriam Ulrich Libbrecht

Els Janssens MA

Op 15 mei 2017 overleed op 88-jarige leeftijd prof.em.dr. Ulrich Libbrecht. Hij was hoogleraar sinologie en comparatieve filosofie aan de KU Leuven. Na zijn emer ...


dr. Koenraad Elst

Moeder waarom sterven wij?

19 MEI 2017 Koenraad Elst (www.doorbraak.be)

Wegwijzer Ulrich Libbrecht

Op 10 juli 2008, toen Ulrich Libbrecht, mijn vereerde promotor in Sinologie, zijn ...